Wyszukaj zawartość, posty, informacje

Wyłoniona ze wspólnych wartości projektowych współpraca między rodzimym tokijskim studiem projektowym Keiji Ashizawa, a zlokalizowaną w Kopenhadze spółką Norm Architects, opiera się na wzajemnym szacunku oraz zamiłowaniu do bogactwa materiałowego i ponadczasowego czaru widocznych w obu tradycjach projektowych. Wiosną 2018 r. Ashizawa wdrożyło Norm Architects do współpracy przy remoncie dwóch mieszkań w kompleksie apartamentów Kinuta Terrace obejmującym łącznie 36 mieszkań. Kinuta Terrace zbudowano pierwotnie w latach 80. XX wieku i obejmuje zintegrowany dziedziniec, który oferuje mieszkańcom zalety domu jednorodzinnego. Oba studia projektowe we współpracy z wiodącym japońskim producentem mebli drewnianych, Karimoku, przeprowadziły remont, podczas którego narodził się pomysł serii mebli. Kolekcja Kinuta to seria 12 szytych na miarę mebli, które stanowią inauguracyjną kolekcję Karimoku Case Study. Wszystkie meble i elementy na zamówienie w obrębie mieszkań oparto w dużej mierze na naturalnych odwołaniach do połączonego dziedzińca, starając się stworzyć możliwie przyjazny klimat – zarówno poprzez język projektowy jak i kompozycję materialną.

Bawiąc się transparencją, światłem i cieniem, współpracujące studia starały się wykorzystać istniejącą architekturę do obramowania zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych przestrzeni życiowych, próbując otworzyć i poprowadzić swoich mieszkańców z jednej przestrzeni do drugiej – kreując środowisko, w którym wszystkie elementy są jak najściślej powiązane. W większości pokojów można odczuć zintegrowanie z naturą, a patrząc na dziedziniec ciężko uwierzyć, że znajdujemy się w mieście tak ogromnym jak Tokio. To czyni apartamenty wyjątkowe niczym sanktuarium, dzięki czemu oferują swoim mieszkańcom spokojne i harmonijne otoczenie domowe. Łącząc zrównoważony przemysłowy i naturalny wygląd oraz przestrzeń, każde pomieszczenie zaprojektowano w taki sposób, aby przepuszczało powietrze i światło, tworząc naturalny przepływ w całym mieszkaniu. Przestrzenie o podwójnej wysokości i dużych oknach zapraszają do środka. W celu stworzenia uspokajającego efektu, zastosowano powtarzające się wzory, zaś schody, poręcze i panele ścienne naśladują ścieżki dziedzińca, które to podejście architektoniczne zostało również przełożone na meble.

Norm Architects i Keiji Ashizawa po raz pierwszy spotkali się kilka lat temu podczas wizyty warsztatowej w Japonii i szybko odkryli wiele wspólnych poglądów na temat projektowania, architektury i sztuki, co wzbudziło wzajemne zainteresowanie współpracą. Od tego czasu czerpią ze swoich umiejętności i wiedzy, współpracując przy projektach architektonicznych.

 

Architekci wnętrz: Keiji Ashizawa Design, Norm Architects
Lokalizacja: Kinuta, Tokyo, Japan
Ukończono: lato 2019
Zdjęcia: Jonas Bjerre-Poulsen